AAN DE SLAG MET FishNET

WELKOM IN DE WERELD VAN FishNET. BOUW, BEHEER EN ONDERHOUD ZELF JE EIGEN PROFESSIONELE WEBSITE; OPTIMAAL VINDBAAR, DUIDELIJK LEESBAAR (RESPONSIVE) EN 100% GEBRUIKSVRIENDELIJK.

ONTDEK, LEER EN CREËER MET DE FishNET-TUTORIAL IN VIER STAPPEN:

CONCEPT BEDENKEN, INSTELLINGEN INVULLEN, PAGINA'S SAMENSTELLEN EN INHOUD BEWERKEN.

 

STAP 1  |  Concept bedenken

 

Het creëren van een succesvolle website vereist enige planning. Voordat je begint met het bouwen van je site, dien je eerst na te denken over wat je website moet doen voor je eindgebruikers en voor jezelf.

Besteed dus eerst tijd aan het uitdenken van de juiste informatie (tekst en beeld). Bedenk hoe je bezoekers uiteindelijk je website gaan gebruiken. Dit zal leiden tot een doelgerichte, dynamische en gebruiksvriendelijke site.

Denk na over hoe gebruikers straks door je website navigeren. Hoe zoeken en vinden ze straks binnen je site snel en duidelijk de juiste informatie?

En wat weten je gebruikers? Behoren ze tot het grote publiek of zijn het bijvoorbeeld specialisten in je vakgebied? Zullen ze industriële termen, vakjargon of bijvoorbeeld afkortingen begrijpen?

Houd tekstblokken kort en overzichtelijk. Veel gebruikers lezen geen lange blokken tekst op een (klein) scherm.

 

 

STAP 2  |  Instellingen invullen

 

Om toegang te krijgen tot het FishNET-systeem van je website, typ je simpelweg het volgende in de adresbalk van je internetbrowser:

jedomein/admin

jedomein is de locatie van je website, bijvoorbeeld: www.FishNET.com

Voer je gegevens in en log in met je persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord.

Als je je site wilt laten functioneren, moet je eerst een aantal basisinstellingen intypen. Deze zullen er straks voor zorgen dat je je documenten kunt plaatsen op je webserver (FTP) en dat je je eigen e-mails kunt versturen (SMTP).

Zo kun je je site straks in verschillende talen zetten en o.a. diverse links toevoegen voor bijvoorbeeld je socialmedia-accounts of externe webshop.

 
FTP server

Met de FTP-instellingen (File Transfer Protocol) kun je op je website bestanden plaatsen en verwijderen. Dit doe je vanaf een webserver. Zo kun je pagina's, afbeeldingen en documenten toevoegen aan je site. Het intypen van de juiste gegevens is uiteraard nodig om je site goed te laten werken.

De FTP-server naam zal verwijzen naar de computer waar je website wordt gehost, bijvoorbeeld: ftp.jedomein.nl

Een IP-adres (IPv4), bestaat uit 4 blokken van getallen. Elk blok is een getal tussen 0 en 254. De blokken zijn met een punt of volledig symbool gescheiden, bijvoorbeeld 123.123.123.123

De gebruikersnaam en het wachtwoord van de server zijn hoofdlettergevoelig. Zorg ervoor dat ze correct worden ingevoerd.

De servernaam/IP, de FTP-gebruikersnaam en het wachtwoord worden gecodeerd, voordat het binnen FishNET wordt opgeslagen.

De website-hoofdmap is de locatie van je website op de FTP-server. Laat het leeg als de site niet wordt gevonden in een submap, bijvoorbeeld: /www of /http

Als je niet zeker bent van je FTP-instellingen, zal je webhost je voorzien van de juiste gegevens.

 
SMTP server

Met de SMTP-instellingen (Simple Mail Transfer Protocol) kun je website je e-mails verzenden via je e-mailserver. Hiermee kun je e-mails naar je sitegebruikers sturen en e-mails via je site ontvangen. Het intypen van de juiste gegevens is uiteraard nodig om je site goed te laten werken.

De SMTP-server naam zal verwijzen naar de computer waar je website wordt gehost, bijvoorbeeld: smtp.jedomein.nl

Een IP-adres (IPv4), bestaat uit 4 blokken van getallen. Elk blok is een getal tussen 0 en 254. De blokken zijn met een punt of volledig symbool gescheiden, bijvoorbeeld 123.123.123.123

Als je SMTP-server dit vereist (of toestaat), voer dan de juiste gegevens in.  

De gebruikersnaam en het wachtwoord van de server zijn hoofdlettergevoelig. Zorg ervoor dat ze correct worden ingevoerd. Als je niet zeker bent van je SMTP-instellingen, zal je webhost je voorzien van de juiste gegevens.

 
Logo

Met deze instelling kun je de logo’s veranderen die worden weergegeven bovenaan je website (Huidige website logo) en je FishNET-systeem (Huidige adminstratie logo).

Klik op de knop ‘Logo veranderen’ voor het logo dat je wilt plaatsen en/of wijzigen. Kies een bestand met ‘Bestand zoeken’. Je krijgt een preview (voorvertoning) van de gekozen afbeelding. Klik op de knop 'Bestand uploaden'. Het bestand zal worden geüpload naar je website. Een laadbalk laat je zien hoe de upload verloopt.

Zodra het bestand is geüpload kun je het geüploade bestand bijsnijden, in- of uit zoomen en roteren. Zodra je tevreden bent met je bestand, klik je op de knop 'Instelling bewerken' om je wijzigingen op te slaan. Zo kun je voortaan elke afbeelding, waar dan ook op je site, plaatsen.

 
HTML META sleutelwoorden

De HTML-sleutelwoorden (META-tag) worden gebruikt om zoekmachines te helpen je website te categoriseren. Grote zoekmachines, zoals Google, bekijken en beslissen welke resultaten belangrijk zijn voor gebruikers die een bepaalde zoekopdracht hebben ingetypt.

Voeg niet honderden trefwoorden toe in de hoop op hogere zoekmachineresultaten. Houd ze beknopt en relevant. Zeg concreet, bondig en duidelijk wat je doet.

Je kunt trefwoorden toevoegen voor elke taal van je website. Als je eenmaal klaar bent met bewerken, klik je op de knop 'Instelling bewerken' om je wijzigingen op te slaan.

Je kunt ook via deze instellingen een beschrijving toevoegen per specifieke pagina.

 
HTML META beschrijving

De HTML-beschrijving (META-tag) wordt gebruikt om zoekmachines te helpen je website te categoriseren. Grote zoekmachines, zoals Google, bekijken en beslissen welke resultaten belangrijk zijn voor gebruikers die een bepaalde zoekopdracht hebben ingetypt.

De zoekmachines moeten kunnen begrijpen waar je pagina over gaat. Je moet hier dus een goede beschrijving maken. Als bijvoorbeeld Google beslist dat iets slecht omschreven of onjuist is, zal het die omschrijving vervangen met een eigen versie van wat er op je pagina staat.

Houd je beschrijving daarom beknopt en relevant. Zeg concreet, bondig en duidelijk wat het is. Het zal dan helder verschijnen in de zoekmachineresultaten. Je kunt een beschrijving toevoegen voor elke taal van je website. Als je eenmaal klaar bent met bewerken, klik je op de knop 'Instelling bewerken' om je wijzigingen op te slaan.

Je kunt ook, via deze instellingen een beschrijving toevoegen per specifieke pagina.

 
HTML titel

De HTML-titel wordt gebruikt om zoekmachines te helpen je website te categoriseren. Grote zoekmachines, zoals Google, bekijken en beslissen welke resultaten belangrijk zijn voor gebruikers die een bepaalde zoekopdracht hebben ingetypt.

Denk aan de titel-tags zoals de titel van het hoofdstuk van een boek. Het vertelt mensen en zoekmachines waar je pagina over gaat. Title-tags verschijnen in de uiteindelijke zoekresultaten en zorgen ervoor dat mensen straks beslissen om je website ook daadwerkelijk te bezoeken.

De titel-tag moet belangrijke trefwoorden bevatten om te helpen de zoekmachine te laten bepalen waar de pagina over gaat. Houd je titel kort (maximaal 70 karakters), inclusief je belangrijkste trefwoorden, maar stop het niet te vol met titel-tags.

Je kunt een titel-tag toevoegen voor elke taal van je website. Als je eenmaal klaar bent met bewerken, klik je op de knop 'Instelling bewerken' om je wijzigingen op te slaan.

Je kunt via deze instellingen ook een tag toevoegen per specifieke pagina.

 
Website e-mail

De instelling website e-mailadres wordt gebruikt door je website in combinatie met de SMTP-serverinstellingen om e-mails van je site naar je websitegebruikers te sturen.

Gebruik een echt e-mailadres voor deze instelling om problemen met berichten, zoals spam-mails, te vermijden. Het intypen van de juiste gegevens is uiteraard nodig om je site goed te laten werken.

Voeg het e-mailadres en de naam die je wilt gebruiken toe. Als je eenmaal klaar bent met bewerken, klik je op de knop 'Instelling bewerken' om je wijzigingen op te slaan.

 
Contact e-mailadres

Het e-mailadres-contactformulier wordt gebruikt door je site in combinatie met de SMTP-server-instellingen om de ingevulde contactformulieren op je website te laten werken.

Als je niet beschikt over een contactformulier op je website, hoef je deze instelling niet in te voeren. Voeg het e-mailadres en de naam die je wilt gebruiken toe.

Als je eenmaal klaar bent met bewerken, klik je op de knop 'Instelling bewerken' om je wijzigingen op te slaan.

 
Favicon- en app iconen

Een 'favicon' is een kleine afbeelding die is gekoppeld aan een bepaalde website en die webbrowsers weergeven op verschillende plaatsen: naast de URL in de adresbalk, naast de naam van de website in een lijst met bookmarks en naast de paginatitel die browsers gebruiken bij het bladeren.

Wanneer je bezoekers je favicon zien, weten ze zeker dat ze op de juiste plek zijn.

Upload je design-icoon op:

www.favicon-generator.org

Sla het uiteindelijke bestand op je eigen computer op. Upload dit bestand naar de website met behulp van de favicon-instelling-pagina om je huidige favicon te plaatsen of te vervangen.

 
E-mail teksten

Gebruik deze instelling voor je standaard e-mailteksten (bijvoorbeeld een e-mail richting een gebruiker voor een nieuwe gebruikersregistratie).

Als je de tekst bewerkt hebt, sla je het op via de knop 'Instelling bewerken'. Sommige delen van de e-mail kunnen niet worden bewerkt, omdat deze informatie ingevoerd wordt door de gebruiker tijdens de registratie.

 
Talen

Bepaal welke talen je wilt gebruiken op je website.

Om een taal toe te voegen klik je op de '+'-knop in de lijst 'Beschikbare talen'. Voor het verwijderen van een taal klik je op de 'x'-knop. De standaardtaal is de eerste taal bovenin de lijst. Je kunt de volgorde wijzigen door de taal op te pakken (muisknop ingedrukt houden) en te slepen naar de gewenste plek.

‘Talen - Administratie deel’ bepaalt welke talen beschikbaar zijn in je FishNET-systeem van je website. Je kunt de standaardtaal wijzigen door te klikken en te slepen over de opties in de lijst. Om je wijzigingen op te slaan, druk je op de knop 'Instelling bewerken'.

 
Site achtergrondkleur

Om de achtergrondkleur voor je gehele site te wijzigen, kies je een kleur uit de kleurenkiezer.

Pagina-onderdelen kunnen ook hun eigen kleur krijgen, maar die worden naderhand door jou bepaald via de blokken en je verschillende sjablonen en kleurenthema’s.

 
Social Media

Voeg hier je socialmedia-accounts toe.

Geef hier de openbare URL(s) van je socialmedia-sites op (bijvoorbeeld: https://www.facebook.com/FishNET).

 
Sjablonen

Sjablonen kunnen worden gebruikt om de kleuren van je website overal te wijzigen. Je kunt allerlei kleurenthema’s toevoegen. Je kiest je eigen kleuren voor teksten, knoppen en achtergronden. Om de kleur te wijzigen, klik je op het desbetreffende kleurblok en selecteer de gewenste kleur.

 
Documenten

Voeg allerlei losse documenten toe aan je website (zoals een Pdf-, Word- of Excel-bestand) en laat je bezoekers bijvoorbeeld je complete bedrijfsbrochure of -folder zien via een interne link.

 
Gebruikers

Voeg meerdere mensen toe aan je website om je site ook te laten bewerken door anderen. Door te kiezen voor een bepaald soort type-gebruiker, kun je beslissen wat het niveau van iedere gebruiker wordt.

Co Alec (FishNET) is gereserveerd voor FishNET zelf. Zo is FishNET in staat om je website up-to-date te houden.

Een gebruiker met het typesoort ‘Administrator’ heeft toegang tot alle FishNET-functies en kan de instellingen bewerken, de indeling van de site en gebruikers beheren en veranderen.

Een gebruiker met het typesoort ‘Redactie’ kan alleen inhoud toevoegen en bewerken.

Een gebruiker met het typesoort ‘Gebruiker’ kan alleen speciale blokken bewerken in je website waar toegang voor vereist is.  

Je kunt het wachtwoord van een gebruiker ook veranderen. De gebruiker ontvangt naderhand een automatische e-mail met het nieuwe wachtwoord.

Je moet altijd minstens 1 ‘Administrator’ hebben. De laatste administratorgebruiker kan niet worden verwijderd.

 

 

STAP 3  |  Pagina's samenstellen

 

Je FishNET-website bestaat simpelweg uit pagina's. Je pagina’s bestaan weer uit pagina-onderdelen. Je pagina-onderdelen bestaan tenslotte uit blokken. In deze volgorde bouw je jouw complete site snel en gemakkelijk op.

Je kunt in eerste instantie de eerste pagina in de lijst (Home) niet verwijderen. Deze door FishNET aangemaakte pagina zorgt ervoor dat je bezoekers altijd een bepaalde inhoud te zien krijgen. Om deze pagina te verwijderen, moet je eerst zelf een nieuwe pagina aanmaken. Zet deze naderhand in de eerste positie op de paginalijst door te slepen (muisknop ingedrukt houden). Verwijder daarna simpelweg de pagina ‘Home’.

Je kunt altijd alles bewerken door te klikken op de ‘Pagina bewerken’-knop. 

Je kunt altijd alles verwijderen door te klikken op de 'x'-knop.

Je kunt de pagina online of offline zetten voor elke taal.

Je kunt volgordes altijd en overal wijzigen door ze in de lijst op te pakken en te slepen naar de goede plek

Weergave in rood? Dan is het niet zichtbaar voor bezoekers van je website.

Je kunt de menutekst in elke taal aanpassen.

Je kunt kiezen om een titel te laten zien of een titel te verbergen op je website en in je menu.

Je kunt ook per pagina een specifieke titel, meta-sleutelwoorden en meta-omschrijvingen voor elke taal opgeven (het is raadzaam om dit te doen om je SEO (Search Engine Optimalisation) te helpen. Houd de waarden echter wel beknopt en relevant).

Je kunt sjablonen en een achtergrondafbeelding gebruiken (of verwijderen).

 
Pagina toevoegen

Pagina’s vormen het belangrijkste gedeelte van je website. Klik op 'Pagina toevoegen'.

Pagina bewerken

Pagina toegevoegd? Je kunt nu je pagina bewerken.

Onderaan kun je pagina-onderdelen aan je pagina gaan toevoegen. Pagina-onderdelen splitsen de pagina logischerwijs weer op in nieuwe kleinere delen. Voeg ze toe met de onderste button '+ Pagina onderdeel toevoegen'. Sla uiteindelijk al je paginabewerkingen op met 'Opslaan'.

Pagina onderdeel bewerken

Pagina-onderdeel toegevoegd? Je kunt nu het pagina-onderdeel gaan bewerken.

Het pagina-onderdeel bouw je onderaan weer verder uit met je blokken. Deze blokken splitsen je pagina-onderdeel weer op in aparte (vormgevings)delen. Voeg ze toe met de onderste button '+ Inhoud blok toevoegen'. Sla uiteindelijk al je bewerkingen op met 'Opslaan'.

Blokken zijn de echte placeholders van je website. In de blokken kun je al je teksten en beelden op allerlei verschillende manieren tonen aan je bezoekers van je site.

 Deze blokken kun je uiteindelijk gaan bewerken in 'Inhoud' (STAP 4). Je kunt blokken ongelimiteerd gebruiken, herhalen en offline of online zetten op je website. Net wat je wilt en wanneer jij dat wilt. FishNET ontwikkelt zich continue en zal in de toekomst steeds meer nieuwe blokken en toepassingen toevoegen aan je FishNET-systeem. Zo groei je altijd met ons mee, zonder ingewikkeld gedoe, verdere verrassingen of extra kosten.

Je kunt de volgende blokken in het FishNET-systeem selecteren:  

Tekst blok

Geef je tekst weer op vier verschillende manieren: big text, titel, body text en small text.

Beeld blok

Voeg een afbeelding toe aan je website.

Video blok

Voeg video’s toe aan je website.

Beeldmuur blok

Geef meerdere foto's tegelijk weer in een gallery.

Beeld carrousel blok

Geef naast elkaar een reeks beelden weer

(LET OP: Carrousel-afbeeldingen mobiel-passend maken? Gebruik afbeeldingen met een een breedte van maximaal 300-350 pxls.)

Beeld/Video slider blok

Voeg je afbeeldingen en video’s toe aan je website d.m.v. een slider.

Volle breedte beeld/Video slider blok 

Voeg afbeeldingen en video’s toe in de volledige breedte van je site.

Blog blok

Creëer je eigen nieuwsblog.

Content introductie blok

Voeg teasers/eyecatchers toe aan je website.

Product blok

Geef je producten weer op je site en koppel ze bijvoorbeeld aan je bestaande webshop met een externe link.

Social Media blok

Maak een link met de bekende logo’s richting al je bestaande socialemedia-accounts.  

Contact formulier blok

Ontvang vragen en gegevens van je websitegebruikers.

 

 

STAP 4  |  Inhoud bewerken

 

Pagina('s), pagina-onderdelen en blokken aangemaakt?

Met 'Inhoud' kun je uiteindelijk je website snel en effectief gaan bewerken. Het echte vormgeven van je site gaat hier beginnen. Je kunt direct het effect van je bewerking zien (wat je ziet is wat je krijgt). Zo maak je je website telkens weer beter en aantrekkelijker.

Je kunt de taal wijzigen door te klikken op de vlaggen aan de bovenkant. Zo kun je los van elkaar je Nederlandse en Engelse site gemakkelijk bewerken. Je kunt alles aanpassen en telkens weer opnieuw pagina's, pagina-onderdelen en blokken toevoegen, bewerken of verwijderen.

 
Edit-venster

Klik ergens in je website en het edit-venster wordt zichtbaar. Klik weg van het venster en het verdwijnt. Al je teksten en aanpassingen worden op deze manier automatisch opgeslagen. Het edit-venster biedt je allerlei mogelijkheden voor de styling/opmaak van je tekst, het toevoegen van allerlei soorten inhoud en het maken van interne en externe links.

Met deze knoppen kun je tekst (bijvoorbeeld vanuit Word) knippen, kopiëren en plakken.

Met deze knoppen kun je stijlen toepassen, zoals vet, cursief, onderstrepen en doorhalen. Met het knopje rechts 'Stijl' kun je kiezen uit: title, big text, body text en small text.

Met deze knoppen kun je opsommingen vormgeven, teksten laten inspringen en uitlijnen (links-, rechtslijnend, gecentreerd of uitgelijnd).

Met deze knoppen kun je een koppeling maken, bewerken of verwijderen. Links kun je koppelen aan documenten, of naar externe websites (een externe link), of naar een ander deel van je eigen site (een interne link).


Met deze knoppen kun je afbeeldingen, tabellen, een horizontale lijn, speciale tekens of een iframe invoegen in je tekst. Een afbeelding plaatsen? Gebruik het linker afbeeldingsknopje en zoek je bestanden met 'Bladeren op server'. Typ 100% in het vak breedte, zodat je afbeelding correct wordt weergegeven op alle apparaten.

Deze knoppen zijn voor zoeken, vervangen, alles selecteren en spellingscontrole. De spellingscontrole is beschikbaar in meerdere talen.